Chocolade is vergif

Chocolade is vergif voor een hond !

Er zit een stof in die ons mensenlijf gewoon afbreekt, maar waar een hond dood aan gaat.
Zorg ervoor dat de hond nooit bij chocolade of cacaopoeder kan komen.
Er is namelijk niets aan te doen – afhankelijk van de binnengekregen hoeveelheid gaat de hond er direct aan dood of hoopt het gif zich op in de lever en kan de hond er later – als er meer bijkomt – alsnog aan overlijden.

Cacaodoppen giftiger dan chocolade
Cacaodoppen zijn puur natuur en vormen niet alleen een decoratieve bodembedekker, maar door hun unieke eigenschappen gaan ze op natuurlijke wijze onkruid tegen, voeden ze de grond en zijn bovendien vochtregulerend. Op deze manier wordt door tuincentra grond met cacaodoppen als grondverbeteraar aangeprezen. Voor de gewone tuinliefhebber wellicht ideaal, hondenliefhebbers met tuin kunner er echter beter vanaf zien, want cacaodoppen zijn levensgevaarlijk voor honden.

Cacaodoppen bevatten namelijk een grote hoeveelheid theobromine. Dit is dezelfde stof, die in chocolade verantwoordelijk is voor de vaak ernstige vergiftigingen bij honden. Honden eten er graag van en jaarlijks doen zich wel enkele gevallen van vergiftiging voor. De symptomen kunnen zeer ernstig zijn, afhankelijk van de opgegeten hoeveelheid.

Concentratie van theobromine per gram in producten ter vergelijking:

per gram
Witte chocolade 0.009 mg
Oplos chocolade 0.5 mg
Melk chocolade 1.5 – 2.2 mg
Pure chocolade 4.5 – 16 mg
Cacao poeder 5.3 – 26 mg
Meststof met cacaodoppen 2 – 4 mg
Grondverbeteraar met cacaodoppen 7 – 12 mg

Een dosis van 100-250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht is een potentiële dodelijke dosis. Voor een hond van 10 kg kan het eten van 30 gram meststof dus al dodelijk zijn.

De symptomen:

Na 2 – 4 uur Enkele uren daarna
Onrustig Hartritmestoornissen
Braken Spierstijfheid
Urineverlies Verhoogde reactie op prikkels
Diarree Verstoorde bewegingscoördinatie
Versneld hartritme Epileptische aanvallen
Versnelde ademhaling Coma

De dood kan optreden 18 tot 24 uur na het optreden van de hartritmestoornissen.

Als je hond dus iets heeft binnengekregen, let dan goed op en ga direct naar een dierenarts als je de bovenstaande symptomen constateert.