Slaapgedrag

Wist u dat honden sociale slapers zijn? Dat wil zeggen dat ze behoefte hebben aan gezelschap om hen heen. Alleen slapen zorgt voor een onvoldoende kwalitatief goede slaap en is stressvol. Laat uw hond dus de keuze hebben om in uw buurt te slapen of in aanwezigheid van andere dieren wanneer u die heeft.

Honden slapen meerdere keren in een etmaal en niet zoals wij mensen (gemiddeld) 8 uur per nacht achter elkaar. Na een aantal uren slaap zullen ze wakker worden, even op willen staan, misschien een stukje lopen en op een andere plek verder slapen.

Honden willen graag 50 cm boven de grond slapen. Ze doen dit uit veiligheid en sociale overwegingen en liggen daarom graag (bij u) op de bank of op bed. Zorg dus voor voldoende keus in slaapplekken voor uw hond. Zeker als u niet wilt dat ze op de bank of bed slapen.

Pups en jonge honden zullen zich lichamelijk niet goed kunnen ontwikkelen wanneer men ze alleen maar in een bench doet. Honden moeten namelijk hun nek ergens op kunnen steunen om in hun REM slaap te komen. Het liefst languit en op hun zij, dan is de kwaliteit van de slaap optimaal.

Honden slapen gemiddeld wel 10 tot 15 uur per etmaal en pups en jonge honden nog veel meer namelijk 16 tot 20 uur. 40% van hun slaap is overdag en 60% ’s nachts.

Slapen hebben honden nodig om te overleven. Ze overlijden wanneer men ze belet te slapen. Te weinig slaap veroorzaakt stress bij honden. Bij ons ook.

Honden moeten na een wandeling minimaal 3 uur rusten. En dan is het verstandig om ze totaal met rust te laten.

Wat kunnen kenmerken zijn van slaap tekort bij honden?

  • Overgevoelig voor geluiden
  • Overgevoelig voor aanraking
  • Overdreven op pijn reageren/ongemak
  • Geïrriteerdheid/agressieve reacties (minder sociaal)
  • Slechte concentratie/minder goed kunnen leren
  • Slecht functionerend immuunsysteem