Slaap is belangrijk

Goed slapen is niet alleen voor mensen essentieel, maar ook voor honden. Wanneer een hond niet goed of niet genoeg slaapt kan dit tot gezondheids- en gedragsproblemen leiden. Maar hoeveel slaap heeft een hond eigenlijk nodig en hoe kun je ervoor zorgen dat je hond goed slaapt?

Waarom is slaap zo belangrijk?

Slaap is ten eerste noodzakelijk om te herstellen van stress. Gedurende de dag wordt het zogenaamde “stressemmertje” langzaam steeds voller en tijdens de slaap worden de verschillende stresshormonen weer afgebouwd waardoor het lichaam weer uitgerust en met een “leeg emmertje” aan de volgende dag kan beginnen. Wanneer een hond onvoldoende slaapt, nemen de stresshormonen echter niet af, maar toe. Het emmertje loopt dus over. De hond wordt prikkelbaarder en reactiever. Dit kan ertoe leiden dat een hond (meer) gaat uitvallen, veel blaft en slecht met prikkels om kan gaan.

Tijdens de slaap worden nieuwe ervaringen verwerkt en herinneringen worden aangemaakt. Wanneer je met een hond traint en hem nieuwe dingen leert, verwerken de hersenen deze ervaringen en nieuw geleerde vaardigheden tijdens de slaap. Heb je dus met je hond getraind, laat hem dan daarna lekker slapen om alles te verwerken en op te slaan.

Wist u dat honden sociale slapers zijn? Dat wil zeggen dat ze behoefte hebben aan gezelschap om hen heen. Alleen slapen zorgt voor een onvoldoende kwalitatief goede slaap en is stressvol. Laat uw hond dus de keuze hebben om in uw buurt te slapen of in aanwezigheid van andere dieren wanneer u die heeft.

Honden slapen meerdere keren in een etmaal en niet zoals wij mensen (gemiddeld) 8 uur per nacht achter elkaar. Na een aantal uren slaap zullen ze wakker worden, even op willen staan, misschien een stukje lopen en op een andere plek verder slapen.

Honden willen graag 50 cm boven de grond slapen. Ze doen dit uit veiligheid en sociale overwegingen en liggen daarom graag (bij u) op de bank of op bed. Zorg dus voor voldoende keus in slaapplekken voor uw hond. Zeker als u niet wilt dat ze op de bank of bed slapen.

Pups en jonge honden zullen zich lichamelijk niet goed kunnen ontwikkelen wanneer men ze alleen maar in een bench doet. Honden moeten namelijk hun nek ergens op kunnen steunen om in hun REM slaap te komen. Het liefst languit en op hun zij, dan is de kwaliteit van de slaap optimaal.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Het slaappatroon van een hond is iets anders dan dat van mensen. Wij slapen alleen ’s nachts en in een aaneengesloten periode van circa 8 uur. Honden slapen daarentegen ook veel overdag en verspreiden de benodigde slaap over meerdere kortere momenten. In totaal heeft een hond ongeveer 14-16 uur slaap nodig. Bij puppen, jonge honden en oudere honden kan dit zelfs oplopen tot 18-20 uur per dag.

Honden hebben dus véél meer slaap nodig dan mensen!

Honden moeten na een wandeling minimaal 3 uur rusten. En dan is het verstandig om ze totaal met rust te laten.

Samenvatting kenmerken zijn van slaaptekort

  • Slopen
  • Overmatig blaffen
  • Bijten
  • Overgevoeligheid voor geluiden
  • Overgevoeligheid voor aanraking
  • Overdreven op pijn reageren/ongemak
  • Slechte concentratie/minder goed kunnen leren
  • Slecht functionerend immuunsysteem

Zorg voor fijne slaapplaatsen voor de hond en neem dan eens de tijd om te kijken naar het dagritme en geef je hond wat hersenwerk om tot rust te komen en daarna…… ZZZZzzzzzzz, lekker laten slapen!