Tuigje of halsband

Op het moment dat je met je hond aan de wandel gaat, zal hij aangelijnd moeten kunnen worden. In de dierenwinkels zijn een keur aan verschillende tuigages te vinden. Halsband, slipketting, tuigje, anti-trektuigje, half-check, jachtlijn, er zijn heel veel verschillende manieren om met je hond aan de lijn te lopen. En dan moet je dus gaan kiezen…

Kies een methode die én praktisch én diervriendelijk is. Van de eerst genoemde opties, blijven er dan eigenlijk maar twee over, namelijk de halsband en het tuigje.

Halsband

Voordeel

Een halsband omvat de nek van de hond. Omdat er alleen band om de nek ligt, weet je zeker dat je hond niet belemmerd wordt in zijn lichaamsbeweging.

Nadeel

Op het moment dat je hond een keer hard aan de lijn trekt, zullen al die krachten opgevangen moeten worden door de nek. De nek is een regio waar veel kwetsbare weefsels liggen, denk maar aan de nekwervels, de luchtpijn, bloedvaten en zenuwen. Door hard aan de lijn te trekken, kan je hond een nekblessure oplopen. Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband niet de meest ideale oplossing.

Hondentuigjes

Een tuigje omvat de borstkas van de hond. Op het moment dat je hond aan de lijn trekt, worden de krachten over de hele borstkas verdeeld, wat minder schadelijk is dan wanneer hij trekt met een halsband om. Er zijn veel verschillende soorten, maten en modellen van tuigjes. Er bestaat niet één tuig dat elke hond past. Welke pasvorm het best past bij jouw hond hangt af van zowel lichaamsbouw als persoonlijke voorkeur van je hond.

Grofweg kunnen tuigjes ingedeeld worden in de zogenaamde Y-tuigjes en tuigjes met een horizontale borstband.

Y-tuigje

De Y-tuigjes danken hun naam aan hun model: de twee bandjes die vanaf de rug, aan weerszijden van de nek naar het borstbeen lopen nemen de vorm aan de letter Y. De hond niet belemmerd wordt in de bewegingsvrijheid van zijn voorpoten.

De bandjes van het tuig komen op de punt van het borstbeen samen, lopen vervolgens over het borstbeen en eindigen op de buikband van het tuig. Sommige honden vinden het niet prettig dat er een band over het borstbeen loopt, het kan ze een opgesloten gevoel geven en dan is een ander model tuig een betere oplossing.

Tuig met een horizontale borstband

Een tuig met een horizontale borstband is heel makkelijk om te doen: hij wordt over de kop van de hond geschoven, er gaat een buikband onder de buik door en deze wordt met een gesp dicht geklikt. De band loopt horizontaal over het borstbeen en loopt daarbij over de schoudergewrichten van de hond. Als de hond een voorpoot naar voren plaatst, komt er dus druk van de borstband op het schoudergewricht van die poot. Dit hoeft geen probleem te zijn als de hond niet of nauwelijks aan de lijn trekt, maar het kan wel voor een belemmering van de bewegingsvrijheid zorgen als de hond continu druk op de lijn neemt.

Anti-ontsnappingstuig

Voor de Houdini’s onder de honden, bestaat er een anti-ontsnappingstuigje. Dit tuigje is op basis van een Y-tuigje en  heeft een extra band die valt achter de ribbenboog. Hierdoor is het onmogelijk voor de hond om uit een tuigje te komen. Aan de tuigjes bevinden zich een of meerdere ringetjes waar je je lijn aan vast kunt klikken. Bij de tuigjes waar maar één ring aan zit, bevindt deze zich boven op het rug-gedeelte.

Antitrektuig (is niet toegestaan op ons veld en wordt door ons niet aangeraden!)

Een eventuele tweede ringetje bevindt zich vaak voorop het tuig. Dit is  het zogenaamde anti-trektuig. Dit tuigje raden wij niet aan, het werkt op  basis van een pijnprikkel. De meeste honden vinden dit zo vervelend dat ze óf scheef gaan lopen óf weigeren het tuigje aan te krijgen. Het is een quick-fix methode en op de lange termijn niet in het belang van de hond en baas. Neem de tijd om de hond te leren om te wandelen zonder trekken.

Passen en meten

Het ideale tuig geeft geen druk op de luchtpijp, ontneemt de schouders de bewegingsvrijheid niet, zit ruim genoeg achter de ellebogen zodat de voorpoot zijn bewegingsvrijheid naar achter behoudt en eindigt met de buikband op het borstbeen

Neem je hond dus mee naar de dierenwinkel als je een tuigje wilt aanschaffen. Door verschillende tuigjes om te doen, kom je er het snelst achter wat jouw hond het beste past.

Zowel halsband als tuig hebben dus elk hun eigen plussen en minnen, maar welke is nu de beste? Er moet er toch één de winnaar zijn? Maar nee, in dit geval is er geen winnaar. De enige die bepaalt welke van de drie het beste is, is jouw hond.

Wandelen zonder trekken

Het ligt heel erg voor de hand een hond moet leren hoe hij netjes aan de lijn mee moet lopen. Een hond weet niet automatisch dat het de bedoeling is dat hij niet trekt aan de lijn, dat zullen wij hem moeten uitleggen.

En zoals we niet willen dat de hond trekt aan de lijn, zo moeten wij als begeleiders dus ook niet trekken aan de lijn… Helaas zie je het nog regelmatig als je over straat loopt en je ziet mensen wandelen met hun hond: de hond stopt om te snuffelen en de eigenaar geeft een ruk aan de lijn om de hond weer aan het lopen te krijgen. Of de hond blaft naar een hond aan de andere kant van de straat en de eigenaar reageert door een aan de lijn te rukken om de hond te corrigeren. Ten eerste kan je hond uiteraard blessures oplopen door deze acties, maar bovenal: hij leert er niets van. Uitleggen aan je hond wat wél de bedoeling is, heeft veel meer effecten dan het afstraffen van gedrag dat je niet wilt zien.

Heb je vragen over het wandelen zonder trekken, een tuigje of een halsband, kom dan naar één van de trainers toe.