Behendigheid en gezondheid

Hoofdpagina behendigheid

Toelatingscriteria

Wat is Behendigheid

In principe kan iedere gezonde normaal gebouwde hond, mits in een goede conditie, aan behendigheid doen. Ras of rasloos maakt hierbij geen verschil. Er kan met behendigheid begonnen worden als de hond volgroeid is. Dit is afhankelijk van het ras; bij Hondenclub De Roedel wordt de leeftijd van 18 maanden aangehouden. De training moet op een verantwoorde wijze opgebouwd worden om blessures te voorkomen. Een aantal rassen is door hun specifieke bouw minder geschikt voor behendigheid . Het is bijvoorbeeld niet verstandig om met grote, zware honden of kortbenige honden met een lang lichaam te gaan springen. Maar het is vooral belangrijk dat een hond plezier heeft in de behendigheid .

Het is aan te raden je eigen dierenarts voorafgaand aan de cursus, een “sporfitkeuring” van de hond te laten doen. Hierbij wordt gekeken naar de gesteldheid van hart en de longen, alsmede naar de bouw en functie van de poten en de rug.

Bij behendigheid is de gezondheid van de hond en dus ook de veiligheid op het veld en de toestellen het belangrijkst. behendigheid op topniveau kan zeker vergeleken worden met bijvoorbeeld atletiek op topniveau met vergelijkbare belasting. Maar zelfs als behendigheid alleen recreatief wordt beoefend moeten er door de hondeneigenaar bepaalde regels in acht worden genomen om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden. Het nemen van de toestellen vergt veel van de hond, met name de schutting en de paaltjes zijn belastende toestellen.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kunnen baas en hond als combinatie jarenlang heel veel plezier aan deze sport beleven.