Wat is Behendigheid

Hoofdpagina behendigheid

Toelatingscriteria

Behendigheid en gezondheid

Behendigheid, of agility, is een spel voor de geleider en hond met daarbij ook het aspect sport. U zult merken dat u een hecht team wordt met uw hond.

Het is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De geleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaams-signalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij behendigheid wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond.

behendigheid is dé pleziersport en vrijetijdsbesteding voor honden en bazen. Het sluit aan bij de natuurlijke wil tot beweging en aard en gedrag van de hond. De hond (en baas) moet zich lichamelijk inspannen, al zijn spieren worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de baas wordt versterkt.

Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen, en versterken zijn geheugen en concentratie. De onderlinge contacten van de honden tijdens de training en de eventuele wedstrijden bevorderen het sociale gedrag en daardoor worden de honden prettiger in de omgang.

Vanaf de zijkant van het veld is behendigheid vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig. Een gevorderde combinatie te zien lopen is zeker spectaculair maar heeft al heel wat uurtjes (jaren!) training gevergd voor zowel baas als hond.

Oorspronkelijk is behendigheid gebaseerd op de paardenspringsport. Maar anders dan bij die sport is er hier sprake van meer dan alleen maar in de hoogte of in de breedte springen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, door tunnels rennen en tussen paaltjes door slingeren. De toestellen worden steeds weer in een andere volgorde neergezet, zodat het noodzaak is dat de hond goed gestuurd kan worden en volgens de voorgeschreven volgorde het parcours kan afleggen. Geen enkele andere vorm van hondensport combineert werken en trainen met de hond op een zo positieve, uitbundige manier. En niet alleen voor baas en hond, maar ook voor de toeschouwer is het een spannende belevenis.

Behendigheid is de hardst groeiende vorm van hondensport in Nederland. Heel veel bazen en hun honden beleven bijzonder veel plezier aan deze vorm van sport. Praktisch alle kynologenverenigingen en hondenscholen geven cursussen voor de recreatieve, beginnende en de gevorderde wedstrijdloper. Ook internationaal wordt agility steeds populairder. Volgens een laatste telling wordt deze sport nu al in 52 landen bedreven.