Spijsverteringsproblemen

Wisselen van voeding

Plotselinge wijzigingen in de voeding van uw hond, en al helemaal bij de pup, kunnen leiden tot ernstige spijsverteringsproblemen. Zodoende wordt aangeraden om de eerste dagen dat de pup bij u in huis is, dezelfde voeding te geven als de pup voorheen kreeg. Vraag aan de fokker of vorige eigenaar hoe de voeding werd gegeven (aantal maaltijden per dag, hoeveelheid) en welke voeding hij kreeg. Een goede fokker zorgt meestal voor voeding voor de eerste dagen als de pup naar de nieuwe eigenaar gaat.

Geleidelijke overgang

Als u de voeding van uw pup wilt veranderen, moet u een overgangsperiode van een week in acht nemen om de spijsvertering van de hond te laten wennen van de oude naar de nieuwe voeding. Met die overgangsperiode vermindert u het risico van dunnere ontlasting of diarree die gevolgen kan hebben voor de goede ontwikkeling en groei van de pup.

Ook in geval van wisseling van voeding bij volwassen honden en bij de overgang van junior naar volwassen voeding, is een geleidelijke voedingsovergang aan te raden.

Geef uw hond geen etensresten van uw maaltijd. Daarmee moedigt u hem aan een volgende keer bij u aan tafel te komen bedelen en eten te stelen. Bovendien verstoort humane voeding het evenwicht van de uitgebalanceerde hondenvoeding. Daarnaast geldt voor etensresten net als voor alle andere “extraatjes”, dat deze kunnen leiden tot overgewicht. Zorg ervoor dat uw hond altijd vers drinkwater ter beschikking heeft en laat hem rustig eten.

Iedere dag dezelfde voeding

In tegenstelling tot de mens zijn honden uiterst tevreden met een zekere monotonie (eentonigheid) in hun eetpatroon, wanneer de voeding maar evenwichtig en van goede kwaliteit is. Honden kunnen echter wel een voorkeur hebben voor een nieuw brokje, uitsluitend omdat dit nieuw is of maar af en toe wordt gegeven. Variatie kan echter leiden tot kieskeurigheid of een minder verdraagzaam maag-darmkanaal.

© Royal Canin Nederland BV – maart 2008