Giftig voedsel

Voedsel dat giftig is voor de hond

De meeste mensen schuiven hun hond graag wat lekkers toe, maar let goed op, niet alle soorten voedsel die voor de mens geschikt is voor consumptie is dat ook voor honden! De volgende soorten voedsel moet je absoluut niet geven aan je hond, deze kan er ziek van worden of in het ergste geval zelfs aan dood gaan.

Chocolade
Chocolade is een van de gevaarlijkste dingen voor honden, en het grootste probleem is dat de meeste honden wel helemaal weg zijn van chocolade. De giftige stof is theobromine, de hoeveelheid is verschillend per soort (bakkerschocolade en puur het hoogste aantal, wit het laagste). Het heeft een effect op de hartspieren van de hond, deze kan sneller en onregelmatig worden (en in het ergste geval zelf leiden tot een hartstilstand). Als je merkt dat je hond chocolade heeft gegeten probeer hem gelijk te laten braken, en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Uien
Ui, Knoflook en alle groenten uit de `Ui familie´ zijn niet goed voor honden. De ui is slecht voor de rode bloedlichaampjes en kan leiden tot bloedarmoede.

Druiven & Rozijnen
Druiven en in de gedroogde vorm rozijnen zijn erg gevaarlijk voor honden. Ze kunnen leiden tot nier falen. Een paar rozijnen zijn genoeg voor een hond aan dood te gaan.

Mosterd
Vooral de zaden zijn erg slecht voor honden, kan leiden tot een ontsteking van het maag darmkanaal, lever, nieren en huid.

Alcohol
Alcohol is vergif, en de lever van de hond kan hier nog slechter tegen dan de mens. Tevens is de hop die in bier zit slecht voor honden, deze kan zorgen voor een steeds hogere lichaamstemperatuur.

Tomaten bladeren en stammen
De groene delen van de tomatenplant bevatten solanine. Zowel voor de mens als voor honden zijn deze giftig. De rode vrucht zelf is niet giftig.

Noten
Veel noten zijn giftig voor honden, vooral de Macadamia en de Pinda zijn gevaarlijk.

Avocado
De pit, de schil en het fruit zijn niet goed voor je hond. De hond kan ademhalingsproblemen krijgen, vochtophopingen in de longen/buikholte/hart en een ontsteking aan de alvleesklier.

Fruit Pitten
Het eten van het klokhuis van een appel of andere pitten van fruit kan giftig zijn wanneer er blauwzuurgas vrijkomt.

Rauw Varkensvlees
Kan leiden tot de ziekte van Aujeszky (dodelijk).
Deze lijst is natuurlijk niet volledig, check altijd eerst goed bij de dierenarts, fokker of op het internet of iets nieuws dat je aan je hond wilt geven niet giftig is!

Planten
Je zult versteld staan wat er allemaal giftig is in huis en tuin. Kijk voor een overzicht van giftige kamer- en tuinplanten op de pagina informatie op de website: www.hondenclubderoedel.nl

Kattenvoer
Kattenvoer is afgestemd op de voedingsbehoeften van een kat en niet op die van een hond. Het bevat andere ingrediënten en heeft een andere samenstelling. Kattenvoer bevat meer zout en een grotere hoeveelheid vlees en is veel rijker aan eiwitten. Katten kunnen deze grote hoeveelheden zout en eiwitten gemakkelijk verwerken en afbreken, een hond niet. De organen van een hond hebben hier veel meer moeite mee. Als de eiwitten en zouten vaak en in grote hoeveelheden worden ingenomen, zullen deze zich in de organen ophopen en kunnen leiden tot ernstige nierproblemen en grote schade toebrengen aan de gezondheid van de hond. Ook het missen van belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen kan de gezondheid ernstig schaden. Het zal de weerstand  van de hond doen afnemen, het remt de groei en ontwikkeling en kan schade toebrengen aan de organen.