Tandplak

Tandplak ontstaat doordat bacteriën, die leven van voedingsresten, een afzetting op het tandoppervlak vormen. In combinatie met calcium uit de voeding kan tandplak leiden tot tandsteen.

Ontstekingen

De bacteriën die in tandsteen zitten, tasten geleidelijk het weefsel rondom de wortels van de tanden en kiezen aan waaronder ook het tandvlees. Naast een slechte adem kunnen tandplak en tandsteen dus ook tandvleesontsteking veroorzaken, wat in extreme gevallen zelfs tot uit uitvallen van tanden en kiezen kan leiden.

Kleine honden

Vooral honden van kleine rassen hebben aanleg voor tandplak en tandsteen. Hun tanden en kiezen zijn namelijk in verhouding tot hun kaak iets groter dan bij honden van grote rassen. Daardoor is de ruimte tussen de tanden en kiezen kleiner waardoor er makkelijker voedingsresten kunnen achterblijven. En juist die voedingsresten voeden dus de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van tandplak. Overigens kan het geven van tussendoortjes die niet voor de hond bestemd zijn, ook tandplak en tandsteen bevorderen.

Effecten van voeding

Voeding kan helpen de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Dit kan op meerdere manieren.

Als de vorm en samenstelling van de brokken is aangepast aan de grootte en kenmerken van de schedel en kaken van de hond, zorgen deze ervoor dat de tanden van de hond diep in de brokken kunnen doordringen. Tijdens het kauwen schuurt de brok dus langs de tanden waardoor een poetseffect ontstaat.

Zoals hierboven al is vermeld, is calcium medeverantwoordelijk voor het ontstaan van tandsteen uit tandplak. Een aantal gezondheidsvoedingen bevatten daarom ingrediënten die het calcium in de mondholte binden. Deze natriumpolyfosfaten worden ook veel gebruikt in tandpasta en andere producten voor mondhygiëne bij mensen.

Daarnaast is het van belang om regelmatig de tanden van uw hond te poetsen. Gebruik hiervoor dan wel een speciale tandenborstel en hondentandpasta  Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak. I.v.m. fluoride geen tandpasta voor mensen gebruiken!

Het tandenpoetsen vergt natuurlijk enige oefening. Geef de hond er de tijd voor om eraan te wennen. Uw dierenarts kan u informeren over tandplak- en tandsteenpreventie en kan eventueel door een ultrasone behandeling het gebit reinigen.

© Royal Canin Nederland BV – maart 2008