Winter

Rustig aan in de koude ochtend
Als het koud is in de winter, moet de hond – net als een mens – rustig opstarten. Dat voorkomt spierblessures
Ga ’s morgens dus niet meteen een flink eind met de hond hard rennen. Doe eerst even een rustige warming-up door gewoon met de hond aan de lijn te lopen.

Sneeuw
De meeste honden zijn gek op sneeuw. Ze worden er heel jolig van en rennen graag achter sneeuwballen aan. Voor de honden is dit een groot feest. Ze ruiken veel meer en de sneeuw is leuk om in te happen. Ieder van ons kent wel het verbaasde gezicht van de hond, wanneer hij keurig de sneeuwbal gevangen heeft, maar uiteindelijk niets in zijn mond heeft, daar de sneeuwbal uit elkaar spat. Let erop dat de hond geen (of heel weinig) sneeuw eet, hoe graag ze dit ook doen. Het kan maag- en darmstoornissen veroorzaken.

Wanneer je na een lange wandeling in de sneeuw vermoeid thuiskomt met de hond, laat hem dan niet op een te warme plaats liggen. De overgang is dan te groot en dit kan leiden tot diarree, verkoudheid en huidproblemen.

IJs
Het is levensgevaarlijk is het om de honden op het ijs te laten.!
Toch zie je dit helaas nog heel vaak. De honden kunnen onder een vallende schaatser terecht komen en bijvoorbeeld een scherpe schaats in hun huid gestoken krijgen. De honden kunnen bovendien op het ijs moeilijk uit de voeten, ze kunnen door het ijs zakken en ga zo maar door. Een hond kan zelf niet beoordelen of het ijs wel dik genoeg is. Hij kan er dus doorzakken, als hij op een onbewaakt ogenblik het ijs op loopt. Niet doen dus!

Strooizout en hondenvoeten
Een ander euvel in de winter is: het strooien van pekel (grof strooizout, wegenzout), wanneer het flink gesneeuwd of geijzeld heeft. Op blote voeten moet de hond dit probleem trotseren! Ieder weet wat de pekel op schoenen of auto’s uitricht: nare witte, uitgebeten plekken, die moeilijk weg te krijgen zijn. De voetzolen van de hond lijden er ook flink van. Door de sneeuw komen er kloofjes tussen de zoolkussens, waar de pekel flink op inwerkt, met een nare irritatie tot gevolg. U kunt dit voorkomen door na thuiskomst de voeten goed af te spoelen en af te drogen. Dit zorgt ervoor, dat de hond niet aan de voetzolen, kussentjes of tussenteenhuid gaat likken, zodat er bijv. geen ontsteking ontstaat. Ook kun je  voor het wandelen in de sneeuw de voetzolen van uw hond goed insmeren  in met vaseline of uierzalf.

Ook kunnen ijsballetjes vast gaan zitten in de haartjes tussen de voetkussentjes. Vooral langharige honden lijden hieraan. Gebeurt dit toch, verwarm dan de voetzolen met de handen zodat de sneeuw smelt en haal het er voorzichtig tussenuit. Houd de haren tussen de tenen en de nagels kort. Dit voorkomt dat de sneeuw tussen de voetzolen gaat klonteren. Bij thuiskomst goed afspoelen en afdrogen van de voeten en de ijsballetjes verwijderen zorgt ervoor, dat de hond toch ijspret kan beleven!