Voedselovergevoeligheid

Klachten

Bij huidklachten of problemen van het maag-darmkanaal vallen regelmatig de termen voedselovergevoeligheid, -allergie of -intolerantie. Dit is echter in lang niet alle gevallen de oorzaak van de klachten. Een overgevoeligheid voor voeding komt namelijk helemaal niet zo vaak voor bij honden en katten. Indien toch juist uw hond er last van heeft: de aandoening is zelden levensbedreigend. Daarbij komt dat als u er de tijd voor neemt om uit te zoeken wat precies de oorzaak is en vervolgens de juiste voeding geeft, uw hond nog jarenlang van een gezond leven kan genieten.

Symptomen die kunnen duiden op een overgevoeligheid zijn:

  • Huidklachten
    • Jeuk
    • Huidontsteking
    • Regelmatig terugkerende oorontsteking
  • Maag-darmproblemen
    • Diarree
    • Braken
    • Winderigheid
    • Buikpijn

Raadpleeg altijd uw dierenarts indien uw hond één van bovenstaande verschijnselen vertoont. De klachten zijn namelijk niet specifiek en kunnen dus ook optreden bij andere (ernstige) aandoeningen.

Wat is voedselovergevoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam voor klachten die worden veroorzaakt door een allergie of intolerantie met betrekking tot voeding.

Het ontstaat wanneer een hond overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding. De klachten van een allergie en intolerantie kunnen hetzelfde zijn, in het lichaam is echter het verschil dat in het eerste geval het immuunsysteem wordt geactiveerd. Meestal treedt een allergie op voor een bepaald eiwit zoals rundvlees, eieren of lamsvlees. Bij intolerantie kan het bijvoorbeeld gaan om lactose (melksuiker) dat de betreffende hond dan moeilijk kan verteren. Onverteerde lactose in het spijsverteringskanaal kan diarree veroorzaken.

De voeding

Overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen. Dat maakt het ook zo moeilijk om te bepalen waarop de hond precies reageert.

Elk ingrediënt dat uw hond wel eens eerder heeft gegeten, kan in principe een voedselovergevoeligheid veroorzaken. Het feit dat een hond overgevoelig reageert op de voeding, zegt overigens niets over de kwaliteit van de voeding. De hond kan een bepaald ingrediënt van de bewuste voeding gewoon niet goed (meer) verdragen. Voor andere honden levert dezelfde voeding geen enkel probleem op.

Externe factoren

Er zijn ook veel externe factoren die overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Een bekend voorbeeld is vlooienallergie. De hond hoeft hiervoor geen vlooien te hebben: een “verdwaalde” vlo van een speelkameraadje of kat kan al reacties oproepen. Maar ook bepaalde planten of het wasmiddel van het hondenkleed kunnen zorgen voor klachten als huidirritatie en jeuk.

© Royal Canin Nederland BV – maart 2008