Hotspot

Wat is een hotspot?
In het begin gaat uw hond flink krabben en bij nadere inspectie ziet men een natte plek in de vacht. Na het wegscheren van wat haar ziet u een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etterlaag. Dit is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan.

Hoe ontstaat een hotspot?

Verse hotspot

De oorzaak van het heftige likken of krabben is enorme jeuk! Jeuk kan ontstaan na bijvoorbeeld vlooienbeten, tekenbeten of een oorontsteking. Ook kan een allergische reactie op bijvoorbeeld een plant aanleiding zijn tot een hotspot. De hond gaat vervolgens bijten, likken of krabben. Hierdoor wordt de huid beschadigd. Er ontstaat een vicieuze cirkel, jeuk leidt tot krabben en dat leidt weer tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en meer krabben) ontstaat. Binnen een uur ontstaat hierdoor vaak een natte vochtige plek onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont, de huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk.
De eigenaar merkt dat de hond een hotspot heeft doordat de hond zich krabt en een vochtige plek op zijn huid heeft. Later ontstaat een rode, kale plek waarop een laagje etter gevormd wordt, dat kan indrogen tot een korst. De meest voorkomende plaatsen voor hotspots zijn de achterhand van de hond, op het kruis, de staartbasis of op de dijen.
Daarnaast zien we vaak hotspots bij honden die een oorontsteking hebben die jeuk veroorzaakt, meestal onder het oor en op de wangstreek. Vaak is behalve de zichtbare rode (kale) plek een groot deel van de aangrenzende huid ontstoken. De uitgebreidheid en de mate van ontsteking van de huid kunnen zorgen voor een duidelijk ziek, lusteloos dier.

Hoe wordt een hotspot behandeld?

Geïnfecteerde hotspot

Voor de behandeling van de hotspot is het heel belangrijk dat de oorzaak aangepakt wordt.

Voor het bepalen van de uitgebreidheid van de ontsteking en voor het behandelen van de huid met een zalf die verkoelend en ontstekingsremmend werken, wordt de huid door de dierenarts zoveel mogelijk geschoren. Vaak blijkt dan pas hoe groot de ontstoken plek is.

Om de vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken en om de huid snel rust te geven, kan door de dierenarts ook een jeukremmende injectie worden gegeven, al dan niet gecombineerd met een antibioticakuur. In sommige gevallen kan een hotspot erg hardnekkig zijn en een langere behandeling is dan noodzakelijk.

Heeft uw hond of kat een hotspot, neem dan direct contact met uw dierenarts op!