Ballen gooien, goed of slecht?

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs
www.lighttowndogs.nl

Ik kom het als hondengedragsdeskundigen veel tegen, baasjes die dagelijks ballen gooien voor hun hond. Hij vind het zo leuk of, dan kan hij zijn energie tenminste kwijt zijn zinnen die ik vaker hoor. Maar is dit wel zo leuk? En is dit wel een goede manier om energie bij je hond kwijt te raken? Helaas moet ik je teleurstellen. Uit mijn ervaring in de praktijk is gebleken dat ik het herhaaldelijk gooien van ballen best vaak aan gedragsproblemen kan koppelen. Ik kom op regelmatige basis echte ballen-junkies tegen. De afgelopen weken heb ik toevallig een aantal honden achter elkaar gezien die hier ongemakken van ervaren. Daarom vind ik het belangrijk om het bal gooien weer eens onder de aandacht te brengen.

In de natuur jagen wolven hun prooi na, grijpen hun prooi, doden hem en dan eten ze hem op. Je zult nooit zien dat ze hun prooi gepakt hebben en dan weer vrij laten om vervolgens weer achter die prooi aan te gaan. Nadat ze hun prooi te pakken hebben eten ze deze op, daarna rusten ze om het lichaam te laten herstellen van de jacht en de verhoogde stresshormonen af te laten nemen. Met het gooien van een bal recreëren we dit proces, alleen gooien wij de bal meestal vaker als één keer. Het lichaam van onze hond is hier helemaal niet voor gemaakt. Hoe vaak zie je bijvoorbeeld op vakantie zwerfhonden jagen? Je treft zwerfhonden eerder rustend of slenterend aan en niet keer op keer rennend achter een “prooi” Met regelmatig ballen gooien loopt je hond kans op ernstige blessures zoals beschadigingen aan de knieën of aan de nekwervels. Ook loopt je hond het risico op gescheurde nagels, afgeschaafde tanden of vervelende kneuzingen aan de poten. Vooral bij jonge honden kan er onomkeerbare schade opgelopen worden doordat hun skelet en spieren nog niet goed ontwikkeld zijn. Omdat je hond door het jagen achter de bal adrenaline aanmaakt voelen ze op dat moment de pijn van blessures niet, je kan dus niet zien dat je hond pijn heeft en laat hem daardoor over zijn grenzen heen gaan. Ook wordt het stress hormoon cortisol aangemaakt. Adrenaline zak vrijsnel weer weg uit het lijf na ongeveer vijftien minuten maar cortisol blijft een aantal dagen in het lichaam . Ga je binnen 5-6 dagen weer herhaaldelijk gooien met ballen dan krijgt het lijf van je hond niet de kans om goed te herstellen, dit kan voor chronische stress gaan zorgen. Je hond zal steeds gestrester en onrustiger worden en op de lange termijn zelfs gedragsproblemen kunnen krijgen zoals: Uitvallen aan de lijn, een korter lontje krijgen, niet goed met prikkels om kunnen gaan, niet meer alleen kunnen zijn , Slopen van spullen in huis of zijn speelgoed en ga zo maar door. Het kan het welzijn van je hond gaan aantasten, ze kunnen hyper worden in plaats van ontspannen doordat de cortisol in het lijf blijft. Vaak krijgen honden dan niet genoeg rust in hun lijf waardoor ze ook weer slechter gaan slapen en slaapgebrek kan weer voor meer lichamelijke en geestelijke problemen gaan zorgen.

Honden die al hyperactief of drukker zijn kunnen juist drukker worden als je ze veel activiteiten laat doen. Vaak denken mensen dat ze een drukke hond eens flink moeten laten rennen om al die energie eruit te gooien maar helaas krijg je dan vaak het omgekeerde effect. Als je hond drukker is kun je beter speur spellen en hersenwerkjes met je hond doen. Dat zal er voor zorgen dat je hond rust krijgt in zijn koppie. Honden die jachtinstinct hebben zullen meer en sneller getriggerd worden om te jagen. Dit kan resulteren in weg lopen tijdens een wandeling waardoor jij je hond niet meer los kan laten. Je zult dan ook merken dat je buiten steeds minder contact met je hond kan krijgen.

Daarnaast loop je het risico dat je hond verslaaft raakt aan de bal. Dit komt helaas vaker voor dan de meeste mensen denken. Je hond is dan heel de dag bezig met balletjes en kan een echte ballen-junkie worden! Zo kan het zijn dat je hond niet meer uitgelaten kan worden zonder bal, hij zal niet meer snuffelen of natuurlijk gedrag laten zien. Of het kan zijn dat je hond heel de dag de bal blijft aanbieden. Ik heb al meerdere honden in training gehad die door het ballen gooien leden aan Obsessive Compulsive Disorder (OCD ) . Ik had zelfs één hond in training die niet meer rustig kon liggen in huis of normaal in de tuin kon zijn. Zij moest en zou een balletje pakken, najagen of aanbieden. Ik heb het baasje alle ballen op laten ruimen en zelf toen kwam de hond nog weken lang met kleine mini stukjes kapot gebeten bal aan, die legde ze bij je neer, stukjes niet groter als een centimeter. Nu zijn we weer een paar weken verder en alle stukjes zijn verdwenen, De hond vertoont weer normaal honds gedrag en is nu ontspannen in huis en in de tuin. We hebben een plan op maat moeten maken om haar weer normaal te kunnen laten functioneren.

Een serieuze ballen verslaving kan lijden tot staart jagen, overmatig graven, Agressie, poten bijten of flanken zuigen of andere lichamelijke en geestelijk problemen. Als jij de bal pakt en jou hond krijgt meteen grote ogen en staat meteen hyper bij je, heeft nergens anders meer oog voor, behalve die bal. Dan is dat het teken om alle ballen te gaan verwijderen. Dat gedrag wordt vaak gezien als vrolijk enthousiasme, maar helaas is het opwinding en stress.

Gelukkig zijn er tal van andere verantwoordelijke manier om je hond lichamelijk en geestelijk te stimuleren. In plaats van een bal te gooien kun je deze ook verstoppen en je hond hem op laten speuren. Zo loopt je hond geen schade op door het steeds explosief rennen en abrupt stoppen, Maar kan je hond rustig zijn neus volgen. Door de neus te gebruiken maakt je hond endorfine aan, een gelukshormoon. Deze heeft een veel prettigere werking op het lijf als cortisol of adrenaline. Wil je hond lekker bewegen, ga dan eens rustig wandelen op een plekje waar hij los kan. Zo bepaald je hond zijn eigen tempo. Verstop tijdens de wandeling wat snoepjes en laat je hond die opzoek. Of plak wat snoepjes achter boomschors op verschillende hoogtes, zo kan je hond lekker rekken en strekken. Op de pagina: hersenwerk voor honden, kun je veel leuke ideeën op doen om op een verantwoorde manier de energie van je hond te doseren. Wees lief voor je trouwe maatje en houd rekening met zijn lijf.


Nadieh Cuijten met haar honden Nova en Sir James

Via deze link kun je een filmpje bekijken van het vangen van ballen. Zo zie je wat een impact het najagen en vangen op het lijf heeft.

Sorry to be a party pooper! But….Ball throwing is a hazardous occupation, especially as our dog gets older.This video…

Geplaatst door Canine Arthritis Management op Maandag 28 januari 2019