Pup bench training

Een bench of kamerkennel is prima te gebruiken als rustplek voor uw puppy. Daarnaast is de bench is een handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag wanneer de hond alleen is. Sommige mensen denken dat dit zielig is, maar de meeste honden ervaren de bench als een veilige plek. Daarvoor moet de hond wel eerst leren dat het niet eng is om opgesloten te zitten in de bench. Dit bereikt u door middel van benchtraining.

Een bench of kamerkennel is een goed alternatief voor een mand of deken. Een bench is een metalen kooi en is meestal opvouwbaar, afsluitbaar, neemt weinig plaats in en is gemakkelijk mee te nemen. Een bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen.

De bench kan een handig hulpmiddel zijn in de opvoeding van uw pup. Puppy’s hebben de neiging overal op te kauwen. Om te voorkomen dat uw puppy aan uw bank, tafel en andere meubels gaat kauwen als u even weg bent, kunt u hem in de bench achterlaten. Als de pup gewend is om in de bench te blijven en te slapen, kan hij gemakkelijker veilig alleen blijven en zal hij ook op bijvoorbeeld de camping een rustige, aangename gast kunnen zijn. Daarnaast kan het gebruik van de bench het zindelijk worden van uw pup versnellen.

De hond aanleren dat de bench leuk is
Ook aan de bench moet u de pup laten wennen. Benchtraining verloopt gemakkelijker als u de pup van tevoren moe maakt. Als het pupje moe is en wil gaan slapen, pakt u hem rustig op en brengt hem naar de bench. De meeste pups worden weer
wakker en dan blijft u er gewoon even bij. U aait en kriebelt hem als het ware in slaap.

De bench kan natuurlijk ook onderdeel uitmaken van een spelletje. U gooit er wat lekkers in en houdt de pup vast. U telt langzaam tot drie en dan mag hij het zelf gaan pakken. Op deze manier wordt de bench heel erg leuk.

Leg regelmatig wat hondenbrokjes in de bench op het moment dat de pup het niet ziet. De hond zal al gauw vaker naar de bench gaan om te kijken of er wat lekkers ligt. Als de pup een keer rustig in zijn bench ligt kunt u hem ook wat lekkers geven. De pup leert dan dat het heel plezierig kan zijn om in de bench te liggen.

Laat hem iedere kluif, zijn voer of ieder ander lekkers in de bench opeten. Doe nog niet vanaf het begin het deurtje dicht. De kans is groot dat de pup zich dan opgesloten voelt. Op dat moment is de bench namelijk nog niet zijn nest.

Hij zoekt houvast en de eerste tijd bent u dat. Als de pup de kluif mee wil nemen naar een andere plek, brengt u de kluif rustig terug naar de bench. U kunt het beste pas doorgaan naar de volgende stap, als de hond geen aanstalten meer maakt de kluif mee te nemen naar een andere plaats, maar rustig in de bench blijft liggen kluiven.

Het benchdeurtje sluiten
Op het moment dat de puppy aan de bench gewend is, geeft u hem een lekkere kluif en sluit u de bench af. U blijft gewoon in de buurt en laat de pup lekker kluiven. Nu doet u echter de bench weer open voordat de pup uitgekloven is. Nu leert hij dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Hij mag er ook weer uit. Als hij gaat piepen, negeer hem dan eventjes. Ga desnoods heel kort weg. De pup zal van verbazing eventjes stil zijn. Op dat moment komt u terug en geeft u de pup aandacht. Wanneer de pup blijft piepen, ga dan vooral wel de kamer in. Doe alsof u iets bent vergeten. Zo ziet uw pup dat u er toch bent. Zodra de pup dan stil is, kan u de pup weer aandacht geven. Op deze manier
leert hij dat u terugkomt. Een hond die piept, kan angstig of zelfs in paniek zijn. Op deze manier leren ze niets, behalve dat alleen zijn niet leuk is. Bouw het alleen zijn dus heel rustig in stapjes op.

De volgende stap in de benchtraining doet u het deurtje pas na het eten open. Wacht steeds iets langer na het eten, totdat u de deur weer opent. Combineer dit met het verlaten van de kamer. Vanaf nu kunt u de bench steeds even dicht doen als hij gaat slapen. Of als u gewoon wilt dat hij even op zijn plaats gaat.

Belangrijke aandachtspunten
Een goede benchtraining kost tijd en moeite. Bovenstaand stappenplan duurt waarschijnlijk 1 tot 2 weken. Het is belangrijk dat u de hond stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is. U werkt er immers naar toe dat de hond zonder problemen alleen kan blijven in de bench, omdat hij de bench als zijn eigen veilige plaats ziet. Honden die niet aan de bench kunnen wennen, zijn bijna altijd te vroeg door de eigenaar opgesloten. Ga dus pas door naar een volgende stap van de benchtraining, wanneer de pup de vorige stap zonder problemen ondergaat.
Geef uw pup niet meteen aandacht als u terug de kamer in komt. Wacht tot hij stil is en haal hem even later pas uit zijn bench.
De hond mag nooit voor straf in zijn bench worden gestuurd. Dan wordt de bench namelijk een vervelende plek. Terwijl de bench voor hem een eigen veilige plaats moet zijn.
De hond mag in zijn bench ook nooit lastig gevallen worden. De bench moet een plek zijn waar uw hond zich rustig terug kan trekken.
Als u weggeweest bent terwijl uw hond in de bench zat, wacht dan bij terugkomst nog een paar minuten voordat u de bench opent. U kunt wel iets aardigs tegen de hond zeggen, maar laat hem niet gelijk los. Zo voorkomt u dat uw hond leert dat het zien van de baas het teken is dat hij uit de bench mag.