Loopsheid

Eenmaal volwassen worden de meeste teven tweemaal per jaar loops. De eerste loopsheid kunt u verwachten tussen de zes maanden en een jaar.

Voordat een teef loops wordt is vaak al wat ander gedrag te zien. Ze snuffelen meer, plassen wat vaker en ze gaan ook al een beetje anders ruiken. Dit kun je vaak merken aan het gedrag van de reuen in de buurt. De vulva gaat opzetten en dan begint de loopsheid met wat bloedverlies.

De eerste dag waarop je een druppeltje bloed vindt, wordt geteld als de eerste dag van de loopsheid. Het bloedverlies duurt meestal een dag of tien. Daarna wordt het donkerder van kleur en vervolgens wordt de uitvloeiing heel licht. Veel mensen denken dan dat de loopsheid over is maar vaak is dat juist het moment van dekrijp zijn. Gemiddeld is dat rond de twaalfde dag van de loopsheid. Maar niet elke teef trekt zich iets aan van gemiddelden. Sommigen zijn dekrijp op de vijfde dag en anderen weer op de 20ste dag van de loopsheid. Als je er dus zeker van wilt zijn dat ze niet gedekt wordt, hou dan de teef aan de lijn totdat de uitvloeiing na een week of drie geheel verdwenen is. Je kunt dit controleren m.b.v. een papieren zakdoek o.i.d.

Waarschuw ook de eigenaren van de reuen in de buurt dat je teef loops is en ga ergens anders wandelen. Zo verklein je de kans op “ongelukjes”.

Vindt er per ongeluk toch een dekking plaats, probeer reu en teef dan niet uit elkaar te trekken. Dat heeft geen zin meer want de dekking heeft dan toch al plaatsgevonden en je loopt kans op beschadigingen die heel pijnlijk zijn voor de hond. Ga wel even met de teef naar de dierenarts als een nestje niet gewenst is.

Tijdens de loopsheid zijn sommige teven wat knorrig. Anderen zijn weer heel stil en hebben buikpijn. En weer anderen gaan heel slecht eten. Goed om even te weten.

Is uw hond loops, dan mag de hond het terrein niet betreden.