Eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn onmisbare voedingsstoffen voor de groei en herstel van het lichaam, voor de opbouw van spieren, de vacht, het afweersysteem en nog veel meer. Een lichaamscel bestaat immers gemiddeld uit 75% eiwit in de droge stof (dit betekent het vocht niet meegerekend). Een eiwittekort kan dan ook vergaande consequenties hebben. Zo kan het bij de pup aanleiding geven tot gebrekkige weerstand, bloedarmoede, slechte groei etc.

Waaruit bestaan eiwitten?

Eiwitten bestaan uit aminozuren, waarvan er tien essentieel zijn voor de hond (12 bij pups). Essentieel wil zeggen dat deze aminozuren in de voeding aanwezig moeten zijn omdat zij niet door het lichaam zelf kunnen worden gemaakt. Niet van ieder aminozuur heeft de hond evenveel nodig en de verhouding is voor bijvoorbeeld een pup ook anders dan voor een volgroeide hond. Het is daarom belangrijk dat een voeding alle essentiële aminozuren bevat waarbij de hoeveelheid en verhouding zijn aangepast aan de levensfase van de hond.

De oorsprong van eiwitten

Er wordt onderscheid gemaakt tussen eiwitten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Dierlijke eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld runder- en varkenseiwitten, melkeiwitten en ei-poeder. Plantaardige eiwitten kunnen gewonnen worden uit granen zoals maïs. Maar ook biergist is een plantaardige eiwitbron. Door verschillende eiwitten in de voeding te verwerken kan een optimaal aminozuurpatroon voor de hond worden gecreëerd.

Eiwitkwaliteit

De kwaliteit van een eiwit wordt bepaald door de aminozuursamenstelling, het zogenoemde aminozuurpatroon, en de verteerbaarheid. Sommige eiwitten zijn zo complex en bezitten op aminozuurniveau zo’n stevige verbinding dat zij tijdens de spijsvertering niet afgebroken kunnen worden. Deze eiwitten hebben dus geen voedingswaarde.

Omdat eiwit van een goede kwaliteit één van de duurste grondstoffen is, zijn er voedingen waarin slechts een minimum hoeveelheid bruikbaar eiwit is verwerkt. Voor de diverse levensfases van een hond (groei, dracht, oude dag) verschillen echter de optimale eiwitgehalten van de voeding. Het is dus belangrijk om de voeding af te stemmen op de levensfase van uw hond.

Eiwitten en de vacht

Een optimaal eiwitgehalte speelt ook een grote rol bij een mooie glanzende vacht. Hondenhaar is namelijk voor 95% opgebouwd uit eiwitten. Minimaal 30% van de eiwitten uit de voeding wordt gebruikt voor de vernieuwing van de vacht, met name tijdens de ruiperiode. Een te kleine hoeveelheid eiwit in voeding heeft dan ook zijn weerslag op de vacht. Een goede gezondheidsvoeding heeft een optimaal eiwitgehalte en heeft dus niet alleen een positieve uitwerking op bijvoorbeeld de weerstand van uw hond, maar ook op de vacht.

© Royal Canin Nederland BV – maart 2008