Overgewicht

Conditie van de hond

Honden die meer energie opnemen dan dat ze verbruiken, krijgen last van overgewicht. Dit teveel aan energie kan veroorzaakt worden door te veel tussendoortjes, maar ook gewoon doordat de hond te veel brokken eet. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op de verpakking staat als richtlijn aan te houden. De precieze hoeveelheid voeding per dag moet dus worden afgestemd op de conditie van de hond.

Een gemakkelijke manier om te controleren of een hond overgewicht heeft, is zijn ribben te voelen door met een vlakke hand over de borstkas te strijken. Als u de ribben niet of met moeite kunt voelen, dan is uw hond te zwaar.

Risico’s van overgewicht

Honden met overgewicht leven meestal minder lang en zijn vaak minder gezond dan soortgenoten die een optimaal gewicht hebben. Want ook honden kunnen allerlei aandoeningen krijgen als gevolg van overgewicht. De belangrijkste risico’s en problemen van overgewicht zijn:

  • Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen
  • Verhoogd risico op suikerziekte
  • Leveraandoeningen
  • Hart- en ademhalingsproblemen
  • Grotere risico’s bij operaties en narcose

Maar ook heeft een te zware hond vaak verminderde weerstand tegen infecties, een beperkt uithoudingsvermogen en een slechte huid- en vachtconditie.

Castratie

Het gewicht van de hond neemt meestal toe na castratie (of sterilisatie), ook als de hoeveelheid voeding van de hond niet is veranderd. Dit kan komen omdat de hormoonhuishouding van het lichaam na castratie verandert en de hond wat minder actief wordt en daardoor minder calorieën nodig heeft. U kunt om overgewicht te voorkomen de hoeveelheid voeding van uw hond na castratie met 10 tot 20% verminderen of over gaan op een voeding met een lager energiegehalte (light-voeding).

Preventie

Het klinkt logisch, maar om overgewicht te voorkomen of er van af te komen, is het belangrijk om de hond voldoende beweging te geven. Om af te vallen is het tevens belangrijk de voeding aan te passen. Een light gezondheidsvoeding bevat minder calorieën dan de reguliere voeding voor volwassen honden, maar heeft wel genoeg eiwitten om de spiermassa te behouden. Tegelijkertijd hebben deze gezondheidsvoedingen ook een hoog vezelgehalte om het hongergevoel tegen te gaan.

© Royal Canin Nederland BV – maart 2008