Kind en hondencursus

Maar mijn kind wil graag de cursus volgen!

Wij krijgen vaak de vraag of kinderen de les kunnen volgen met de hond, want het is zijn of haar hond. ‘Want ze moeten hun verantwoording nemen en lopen nu ook al met de hond zelfstandig een rondje, dus kunnen ze ook de les volgen’. Helaas moeten we dan bijna altijd “nee” verkopen.

De minimale leeftijd om cursus te volgen bij De Roedel is 16 jaar. Wel kunnen ze uiteraard mee om de lessen vanaf de kant van het veld te bekijken en er is altijd tijd om ook de vragen van kinderen te beantwoorden.

De Roedel is aangesloten bij de FHN (Federatie Hondensport Nederland) en daar geldt de eis van 16 jaar en ouder. En dat is niet zonder reden.

Een hond opvoeden is geen klein dingetje, of het nou om een pup gaat of een oudere hond. Opvoeden gaat het gehele leven van een hond door en staat en valt met timing van belonen en consequent zijn.

Een kind vindt het al snel goed gaan en kan gewoon nog niet op de juiste manier belonen. Daarbij komt dat in een roedel (lees: het gezin) het kind (in elk geval tot 12 jaar) onder de hond staat in rangorde. Dat zou betekenen dat een hond het kind kan gaan corrigeren. Er wordt niet voor niets geroepen door hondendeskundigen “Laat je kind nóóit alleen met de hond, ook niet eventjes!”

En een rondje met de hond is veel meer dan een wandelingetje:

  • Is een kind in staat om situaties in de omgeving goed in te schatten?
  • Kan een kind verantwoordelijkheid dragen als er iets gebeurt?
  • Is een kind lichamelijk sterk genoeg om de hond in bedwang te houden?
  • Weet een kind hoe hij kan handelen als het nodig is?

Heel vaak zien we situaties waarin volwassenen al geen goede inschatting maken in het gedrag van hun hond en ook niet in staat zijn dit op een juiste manier op te lossen. Hoe kunnen zij dan een kind deze taak wel toekennen?

Het overdragen van verantwoordelijkheid doe je in stapjes, daar is tijd voor nodig. Een hond is echt een mooi onderdeel van een gezin. Benut deze kans om je kind te begeleiden en maak van het wandelen met de hond een gezinsuitje. Hierdoor leer je kinderen om te gaan met situaties en inschattingen te maken en is dat niet waar het om gaat bij verantwoording nemen?