Schrokken

Schrokken is het té gulzig eten, en helaas een veel voorkomend probleem. Soms ontstaat het gedrag al op zeer jonge leeftijd: als de pups in het nest uit één bak gevoerd worden, moeten ze snel zijn voordat broertjes of zusjes de bak voor hun neus leegeten. Ook op latere leeftijd kan dit gedrag ontstaan als bijvoorbeeld meerdere dieren aanwezig zijn tijdens het eten en de hond “bang” is dat een ander dier zijn voeding wil opeten. Sommige rassen, zoals de Labrador Retriever, staan erom bekend dat ze “schrokoppen” kunnen zijn.

Schrokken en spijsverteringsproblemen

Als een hond schrokt dan heeft dat een nadelige invloed op de spijsvertering. De brokken komen immers vaak heel in de maag. Ook kan de hond tijdens het schrokken lucht naar binnen happen. Winderigheid kan dan ook het gevolg zijn van schrokken. Uiteraard is het voor het gebit ook beter als de hond op de brokken kauwt.

Tevens wordt door schrokken het risico van maagkanteling vergroot. Bij een maagkanteling, ook wel maagtorsie genoemd, draait de maag in de buikholte. Hierdoor zijn de toe- en afvoerwegen van de maag geblokkeerd terwijl de vertering (gasvorming!) wel doorgaat. Als een hond een maagtorsie heeft zijn de verschijnselen een hoge speekselproductie en loos braken (het lijkt of de hond overgeeft, maar er komt niets uit). Daarnaast kan de buikholte door gasproductie in de maag uitzetten. Bij dergelijke symptomen is het van groot belang direct een dierenarts te raadplegen. Een maagtorsie is namelijk een levensbedreigende situatie welke met spoed deskundige hulp vereist.

Rustig leren eten

Een hond leren om rustig te eten, is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met onderstaande tips kan de rust tijdens het eten terugkeren:

  • Plaats de voerbak op een standaard. De hond kan hierdoor de brokken minder makkelijk “achter in zijn keel gooien”. Ook zal hij dan minder lucht slikken bij het eten van de brokken.
  • Indien andere honden in het gezin aanwezig zijn, voorkom dan voernijd door de dieren apart te voeren.
  • Om het schrokken nog verder te beperken kun u een omgekeerd schoteltje of een grote, afgeronde, steen in de voerbak leggen. De hond moet dan om het voorwerp heen eten waardoor schrokken wordt bemoeilijkt. Let wel op dat de hond niet te enthousiast met zijn hoofd in de bak gaat, en zich bezeert, als dit voor het eerst in de bak ligt!
  • Een andere optie is om de brokken niet in een voerbak aan te bieden maar ze rond te strooien. De hond moet dan zoeken naar de brokken. Een activity-ball of Kong hebben een vergelijkbaar effect. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.
  • Verwacht niet dat uw hond ineens rustig gaat eten en op zijn brokken gaat kauwen. Geef uw hond de tijd om te leren dat hij alle tijd heeft om zijn bak ongestoord leeg te eten.

© Royal Canin Nederland BV – maart 2008