Rijgedrag hond verklaard

Wat doet mijn hond nu!?

Beschaamd met rode wangen hoor ik het haar nog zeggen. Bij mijn binnenkomst rent de hond naar zijn teddybeer en begint te rijen. Ze verontschuldigde zich en zei: we laten hem snel castreren want dit kan echt niet langer zo doorgaan.

Het bestijgen van teddyberen, ander honden, kussen of zelf je been heeft negen van de tien keer niets te maken met seksuele driften. Maar het heeft te maken met spanning die hoog oploopt bij de hond. Overprikkeling of zich oncomfortabel voelen. De hond gaat dan opzoek naar een manier om zichzelf te kalmeren.

Ja je leest het goed, de hond kalmeert zich zelf. Wanneer de hond zich niet prettig voelt en even niet meer weet wat hij met al de opgebouwde spanning moet doen, zal deze opzoek gaan naar een manier om te kalmeren en weer rust te vinden. Het rijden voelt goed!

Een voorbeeld:

Jonge honden zijn druk aan het spelen. Spanning in het spel loopt snel hoog op bij jonge honden. Één van de honden raakt overprikkeld en begint te rijden op de andere hond.

Of

De deurbel gaat. De hond raakt gespannen, wie komt daar en wat gaat er gebeuren. Spanning loopt heel snel op en je hond springt achterop de andere hond in huis.

Of

Je hebt druk spelende kinderen op bezoek gehad. Er is veel gerend en luide geluiden. In de avond als iedereen op de bank zit begint de hond zijn kussen ineens te bestijgen. Hij moet de spanning van die dag kwijt voor hij rustig kan gaan slapen.

Wanneer je ziet dat je hond dit doet kap het dan niet zomaar af en word zeker niet boos. De kans is dan groot dat de hond het gedrag alleen maar gaat herhalen. Het is immers een teken dat spanning in het lijf is opgebouwd wat niet prettig voelt. Bied rustig en kalm een alternatief aan. Kauwen bijvoorbeeld. Dit kalmeert ook. Of neem je hond rustig bij je en geef een ontspannende massage.

Bedenk je dan eens wat er van te voren gebeurd is. Kun je bijvoorbeeld het spel tussen de honden de volgende keer eerder rustig afbreken? Kun je gaan oefenen met het binnenkomen van bezoek? En hoe kan je de situatie met spelende kids managen zodat de hond zich veilig en goed voelt?

Niet alleen reuen maar ook teven kunnen dit gedrag laten zien. Mijn hond Nova deed het laatst. Als de poetshulp komt dan is ze extreem blij. Ze neemt koekjes mee! Maar als de stofzuiger komt vind ze dat iets minder leuk. En tijdens onze wandeling waren we een uitvallende hond tegen gekomen.

Thuis wilde James ook nog eens spelen en dat was het moment dat ze hem besteeg. Ik zag het gebeuren omdat ik James weg wilde halen bij haar zodat ze kon rusten. Ze voelde zich onbehaaglijk en moest die spanning kwijt. Een kauwbot en James even weg uit de ruimte deed de truc.

Het is ook absoluut geen dominant gedrag. Je hond is op dat moment niet bezig met de andere hond te overheersen of de baas over jou te worden. Dit zijn fabeltjes. Je hond is bezig om zich beter te voelen. Het is een copingsmeganisme. Net als dat sommige honden bijvoorbeeld in de tuin een gat moeten graven als ze spanning ervaren.

Castreren heeft dus ook geen zin en lost ook zeker de oorzaak niet op. Laat je dus niet foppen door mensen die zeggen dat dit werkt. Je hond ervaart onrust van binnen en daar zou je mee aan de slag moeten. Wat gebeurde er? En wat kan ik er aan doen om mijn hond te helpen?

Heeft jouw hond last van spanning die oploopt en weet je niet zo goed hoe je hier mee om moet gaan of waar het nou vandaan komt? Ik help je graag met het zoeken naar een gepaste oplossing die bij jouw hond past.

Bron:
Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lightttown Dogs
www.lighttowndogs.nl